Lietuvos kompozitorių sąjunga

Kompozitorių namuose – vakaras su pasaulinio garso graikų kompozitoriumi Johnu Psathas

2024-09-12

None

Rugsėjo 17 d., 19 val., Kompozitorių namuose, vyks susitikimas su Naujojoje Zelandijoje gimusiu, graikų kilmės kompozitoriumi Johnu Psathas. Pokalbiu prasidėsiančio vakaro metu klausytojai susipažins su menininką dominančiu temų lauku, išvys naujojo muzikinio vaizdo klipo „Modern Gods“ premjerą ir pripažinimo sulaukusį filmą „No Man‘s Land“.

Pasaulinio dėmesio kūrėjas sulaukė 2004 metais, kai jo muziką per Atėnų olimpinių žaidynių atidarymo ceremoniją išgirdo daugiau nei milijardas žmonių. Per visą karjerą J. Psathas kūriniai skambėjo daugiau nei 50 šalių scenose, visuose pasaulio kontinentuose (įskaitant ir Antarktidą). Nedaug kompozitorių taip sėkmingai peržengia muzikos žanrų ribas, kaip tai daro J. Psathas. Jis bendradarbiavo su „System of a Down“ lyderiu Serju Tankianu kuriant „Billboard“ klasikinės muzikos topų viršūnėje atsidūrusį albumą, rašė muziką filmams, bendradarbiavo su Paryžiaus Didžiosios mečetės didžiuoju muftijumi, kūrė kartu  su džiazo muzikantais Michaelu Breckeriu ir Joshua Redmanu. Šiuo metu J .Psathas kūryba pasuko į aktualių socialinių komentarų erdvę, kurioje derinami įvairūs gyvo atlikimo formatai ir technologijos. Bendradarbiavęs elektronikos, popmuzikos, klasikos, džiazo projektuose, dabar jis šias kryptis jungia į naujus darbus, kuriuose virtuoziškas gyvas atlikimas integruojamas su video, tekstais ir kinematografiškais garsovaizdžiais.

Kompozitorius į Lietuvą atvyksta pirmą kartą. Praeitais metais čia buvo filmuojamas muzikinis vaizdo klipas „Modern Gods“ (režisierius Kristijonas Dirsė) pagal to paties pavadinimo J. Psathas albume skambančią muziką. Ši sąsaja su Lietuva atsirado ne šiaip sau. Viena iš vaizdo klipe pasirodančių kūrinio atlikėjų – pianistė Akvilė Šileikaitė. Ji šiuo metu gyvena Šveicarijoje ir koncertuoja su perkusininku Fabianu Ziegleriu. Duetas jau kurį laiką bendradarbiauja su J. Psathas. Autorius specialiai jiems parašė kūrinį pavadinimu „Atlanta“. O su kūriniu „Modern Gods“ A. Šileikaitė ir F. Ziegler aktyviai koncertuoja Šveicarijoje, Lietuvoje ir visoje Europoje. Tolesnės kūrybinės paieškos nulėmė pažintį su režisieriumi Kristijonu Dirse. Baigęs studijas Londono ir Paryžiaus aukštosiose menų mokyklose, tęsęs karjerą Briuselyje, jis prieš keletą metų grįžo į Lietuvą. Šalia kūrybos kine ir teatre, videomenininkas dažnai dirba su kompozitoriaus, garso menininkais. Tai liudija didelė apimtis audiovizualinių kūrinių, kurie žanriškai laviruoja nuo instaliatyvaus garso papildymo vaizdu, vaizdo klipų iki muzikinio-nebylaus filmo. 

Prieš porą metų nufilmavę „Modern Gods“ koncertinio atlikimo versiją, atlikėjų duetas ir K. Dirsė tęsė bendradarbiavimą – nutarė sukurti savarankišką audiovizualinį kūrinį. Menininkai susitiko filmavimo aikštelėje, kuria tapo Nemenčinėje esantis apleistas bunkeris. Ši lokacija pasirinkta neatsitiktinai, ją padiktavo muzikinio kūrinio tema ir kompozitorių įkvėpusi Brado Evanso ir Henry Giroux knyga – „Vienkartinės ateitys: Smurto gundymas reginių amžiuje“. Knygoje nagrinėjamos sąsajos tarp įvairių šių dienų reiškinių: didėjančios turtinės atskirties, autoritarinėms valstybėms būdingo masinio sekimo ir policijos militarizacijos, smurto filmuose ir vaizdo žaidimuose. J. Psathas atkreipia dėmesį į žmogaus savirefleksiją informacinio triukšmo ir technologijų akistatoje, kaip asmuo save reprezentuoja norėdamas būti priimtas socialiniame lauke. Visą tai jis lygina su senovės žmogaus požiūriu į dievybes, kaip jo pasaulėvaizdį ir kasdienybę formavo mitai. Vaizdo klipe vaidinantys A. Šileikaitė ir F. Ziegleris įkūnija personažus, stebinčius save, praeityje atliekančius skambantį kūrinį, ieškančius galimybės ištrūkti iš tamsių bunkerio tunelių. Nemenčinės bunkerio koridoriai tapo pačia tinkamiausia erdve šiai kūrėjų idėjai perteikti, o režisieriui K. Dirsei – kūrybinių eksperimentų  aikštele. 

Vakaro, dedikuoto kompozitoriaus J. Psathas kūrybai, dalyviai ir svečiai susipažins su menininką dominančiomis temomis, jo kūrybos lauku. Pokalbyje bus diskutuojama apie tai, ką kompozitorius vadina šių laikų dievais, kaip veikia šių laikų visuomenė ir kokia paralelė tarp naujųjų technologijų ir Olimpo dievų. Renginio lankytojai pamatys vaizdo klipo „Modern Gods“ premjerą ir pilnametražį filmą „No Man‘s Land“ (režisierė Jasmine Millet). Tai itin jautrus kūrinys, kuriame susipina skirtingos kartos, žemynai, kultūros ir tikėjimai, apmąstomas niokojantis karo poveikis ir beprasmiškumas. Kūrinio premjera įvyko 2016 m., kaip pagrindinis Naujosios Zelandijos Pirmojo pasaulinio karo minėjimo renginių akcentas.

Vakaras su Johnu Psathas vyks rugsėjo 17 d., antradienį, 19 val. Kompozitorių namuose (A. Mickevičiaus g. 29, Vilnius). Dalyvaus pats kompozitorius, atlikėjai Akvilė Šileikaitė, Fabianas Ziegleris. Susitikimą moderuos kompozitorius Dominykas Digimas. Menininkų inicijuotą renginį globoja Lietuvos kompozitorių sąjunga. Renginys vyks anglų kalba. Įėjimas laisvas. 

Organizatorių inf.

Grįžti į naujienų sąrašą